Hírek

A beruházás idején is folytatódnak a madárgyűrűzések a Fertő tó partján

Régóta kedvelt madárgyűrűző hely a Fertő tavi vízitelep. A szakemberek a beruházás idején is folytatják a madarak megfigyelését a térségben. Az évtizedekkel ezelőtt feltöltött területen spontán megjelent facsoportokba évről évre visszatérnek a madarak. Hogy miért fontos ezeknek az élőhelyeknek a megőrzése – erről Dr. Kalmár Sándor, ornitológus beszélt.

 

A Fertő Part beruházás egyik legnagyobb és legjelentősebb fejlesztési eleme egy 12 hektáros összefüggő zöld terület, az Ökopark kialakítása lesz. Ez a terület is annak a mesterségesen kialakított szárazulatnak a része, amelyet mintegy fél évszázaddal ezelőtt azért hoztak létre, hogy a tó magyar oldalán is legyen egy közvetlen vízparti vitorlás- és üdülőközpont. Az itt kialakult füzesek, bokrosok számos madárnak nyújtanak élőhelyet. Az érintett terület az itt élő énekesmadarak számára igen fontos, ez derül ki a gyűrűzési adatokból is. Évtizedek óta ugyanazok a fajok, sok esetben ugyanazok a példányok kerülnek kézre itt, ezért ezen élőhelyek megőrzése természetvédelmi szempontokból is kiemelten fontos – magyarázta Dr. Kalmár Sándor, ornitológus.

A szakember elmondta: az itt látható természetközeli élőhelyek története szorosan kötődik a vízitelephez. Az 1950-es, ’60-as években annak építésekor, a mederkotrások során termelt iszapot itt helyezték el a part és a nádas peremén. Az így létrejött szárazulat jelentett élőhelyet az említett fás-bokros növényzet számára, amely ma is része a tájképnek, és a jövőben is részese lesz a kialakításra kerülő Ökoparkban. tette hozzá Dr. Kalmár Sándor.

Az ornitológus felidézte, hogy a szervezett gyűrűző programok pont ezen élőhelyeken kezdődtek meg a Fertő tó magyarországi oldalán az 1980-as évek végén. Az akkori munkákban, mint gyermek madarász már részt tudtam venni – emlékezett a szakember. Hozzátéve: bő 20 év kihagyás után folytatódtak a gyűrűzéses vizsgálatok, akkor már a Soproni Egyetem kutatási programjai keretében. Dr. Kalmár Sándor kiemelte – a gyűrűzések folyamán sokkal több információhoz jutunk az itt élő madárfajok vonulásáról, életkoráról, területhűségéről, mintha csak távcsöves vagy hallás alapján történő vizsgálatokat végeznénk.  Hozzátette, nagyon fontos ezen élőhelyek megőrzése, ezért is örvendetes, hogy az érintett fás-bokros növényzeti foltok a majdani Ökopark területén is változatlan formában megmaradnak és biztosítják a költő- és táplálkozóhelyek állandóságát.

Betűméret
Kontraszt