Rólunk

Tervező

Középülettervező Zrt. (KÖZTI)

Magyarország legrégibb és legnagyobb tervezőirodája számtalan ismert épület tervezésével alapozta meg hírnevét az elmúlt 70 évben. Hazai és külföldi projektekben, magyar és nemzetközi építtetőkkel együttműködve bizonyította hozzáértését; magasan képzett munkatársainak olyan ikonikus épületek köszönhetők, mint a Budapest Sportaréna és a Puskás Aréna vagy a Budai Vár és a Keszthelyi Festetics Kastély rekonstrukciója. Terveik szerint épült kórházak, szállodák, irodaépületek, lakóházak, színházak, kulturális, oktatási és ipari épületek az ország minden részében megtalálhatók. Az iroda épületei és építészei számos magyar és nemzetközi szakmai díjat és elismerést kaptak.

Az elmúlt évtized néhány ismert és sikert aratott munkája:

Kossuth tér rekonstrukciója, Budapest

A Parlamentet övező hatalmas tér rekonstrukciója megvalósította az épületet tervező Steindl Imre eredeti elképzelését, a hármas térrendszer egységes arculattal történő kialakítását. Minimálisra csökkent a tér átmenő gépjármű forgalma, a gépkocsiparkolók a föld alá kerültek, ugyancsak a térszín alatt épült meg a turisták fogadására létesített Országház Látogatóközpont és az Országgyűlési Múzeum, a tér felszíne pedig a városlakóké lett díszburkolattal és medencével, nagy zöldfelületekkel és egységes utcabútorokkal.

Várkert Bazár, Budapest

A Várhegy lábánál a Duna-parton található, Ybl Miklós által tervezett díszes neoreneszánsz épületegyüttes több évtizedes lezárás után eredeti állapotának megfelelően lett helyreállítva. A műemlék épületrészek rekonstrukcióját a kert területe alatt épített korszerű, multifunkcionális rendezvényterem és mélygarázs egészítette ki. Új közlekedési kapcsolatokat és térsorokat tártak fel a Vár felé és újjáépült a geometrikus neoreneszánsz kert. A megújult Várkert Bazár a főváros kiemelkedő kulturális helyszíne és a Duna-parti panoráma látványos eleme lett.

Régi magyar várak rekonstrukciói – Füzér és Szádvár

A vulkanikus füzéri várhegy újjáépült Alsóvára a megújult XIII. századi várkomplexum fogadópontja, lenyűgöző, védett természeti környezetbe ágyazva. A helyreállított várfal, középkori kapu és felvonóhíd mögött modern, de a környezetéhez illeszkedő fogadóépület szolgálja a látogatókat.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén, gyönyörű erdős környezetben található középkori szádvári romvár fejlesztése. Elkészült a fontosabb részeket összekötő, biztonságos útvonal és lépcső, a falak stabilizálása, valamint a látogatói igényeket kiszolgáló épített elemek, esőbeálló, gyilokjáró, kőtár létesült. A várrom és a természeti környezet egységének megőrzésével kialakított konzerválás és bemutatás ICOMOS díjat nyert.

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér – SkyCourt és T2B-móló

A repülőtér tervezett komplex fejlesztésének első elemeként a SkyCourt a korábban épült 2A és 2B terminálokat egyetlen szerves egységgé kapcsolta össze. A különleges szerkezeti rendszerrel és technológiával megépített, látványos utascsarnok meghatározó eleme az épületegyüttesnek; a legkorszerűbb funkcionális és kényelmi követelmények biztosítása mellett külső megjelenésével és belső terével is maradandó vizuális élményt nyújt az utasok számára. Az épületet hazai és nemzetközi díjakkal is jutalmazták.

A 2B Terminálhoz kapcsolódó T2B-móló új épülete főleg a schengeni légiforgalmat szolgálja, 7 új utashíddal, 10 kontakt gépállással és 7 buszos kapuval biztosítva a repülőgépek közvetlen csatlakozását. Az épület külső megjelenése követi a SkyCourt nagyvonalú koncepcióját.

képek forrása: www.kozti.hu

Betűméret
Kontraszt