Rólunk

Beruházás

A Fertő Part fejlesztése

A korábbi évtizedekben méltatlanul elhanyagolt vízitelep 100%-os kormányzati támogatásból újulhat meg, a Modern Városok Program keretében. A fejlesztést a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. irányítja.  A Fertő tó magyarországi partszakasza a beruházásnak köszönhetően a természeti értékek megóvásával újul meg. Olyan színvonalú vízi központ jön létre, amelyhez hasonló számos ausztriai településen már évtizedekkel ezelőtt megvalósult.

A Fertő Part az élmények otthona lesz. Olyan családbarát, szabadidős központ kerül kialakításra, amely mindenki számára kikapcsolódási lehetőséget tud majd nyújtani. Közösségi tereivel minden korosztályt képes lesz megszólítani, és az aktív kikapcsolódásra is számos lehetőséget kínál majd.

A fejlesztés helyszíne az egykori vízitelep. A Fertő tó magyarországi partszakaszán ez az egyetlen olyan, mintegy 2 kilométeres rész, ahol a nyílt víz megközelíthető idegenforgalmi célból. Csak itt, ezen a mesterségesen feltöltött szakaszon lehetett a múltban is és lehet ma is idegenforgalmi beruházást végezni, hiszen ez a terület eredetileg is erre a célra lett létrehozva. A fejlesztési terület meghatározásánál elsődleges cél volt, hogy a beruházás hatására ide összpontosuljon a turizmus, “tehermentesítve” az értékesebb természetvédelmi területeket.

A beruházás egyes elemeit alább részletesebben is bemutatjuk.

Strand

ISZAPMENTES HŰSÖLÉS – VÉGRE KORSZERŰ STRANDJA LESZ A FERTŐ PARTNAK

A folyamatos mederkotrásnak köszönhetően nem iszapos, hanem jó minőségű tóvízben fürödhetnek majd a hűsölni vágyók, de a parton felnőtt és gyermek medencék is lesznek. A homokos részekkel tarkított parton pedig játszóterek is kialakításra kerülnek, még gazdagabbá téve a kikapcsolódás, pihenés lehetőségét.

Ökopark

LÁTHATÓVÁ VÁLNAK A FERTŐ TÓ KINCSEI – 12 HEKTÁROS ÖSSZEFÜGGŐ ZÖLDTERÜLET LÉTESÜL

Az új Fertő Part 70%-ban élő, zöld felület marad a fejlesztés után is. A beruházás keretében kialakításra kerül egy 12 hektáros összefüggő zöld terület, egy természetvédelmi bemutatóközpont, az Ökopark. A hatalmas területen a Fertő – Hanság Nemzeti Park különleges élővilága elevenedik majd meg: lesz itt madarász tó, vidramegfigyelő állomás, lagúna, akvárium, séta- és tanösvények.

Ökocentrum

TERMÉSZETI KINCSEK HÁROM SZINTEN, ÉLMÉNYALAPÚ TANULÁS LEHETŐSÉGE MINDENKINEK 

Az Ökocentrumban három szinten történik majd a természeti kincsek és látnivalók bemutatása. Az egyik – a legalsó –  szint az a hatalmas akvárium, ahol azokat a víz alatti különlegességeket lehet majd látni, amelyek eddig kevésbé voltak ismertek. Aztán ha a víz alatti világból feljövünk a felszínre, a nádas szintjén találjuk majd magunkat. Itt élményeken keresztül kapnak betekintést a családok a nádas élővilágába. Aztán még egy szinttel feljebb a madarak világához érünk.

A környezeti értékek tiszteletére és védelmére való nevelést nem lehet elég korán kezdeni. A beruházás ebben is szeretne segítséget nyújtani. Az Ökocentrumban lesz egy oktatólabor is, ahol a térség iskolásai kihelyezett tanórák keretében ismerhetik meg a természeti különlegességeket. Interaktív, élményalapú tanulásra lesz lehetőségük, ami a fiatalok számára is vonzó tud lenni.

Sportközpont

EGYÉNI ÉS CSOPORTOS SPORTLEHETŐSÉGEK, KÜL- ÉS BELTÉREN EGYARÁNT

Egész évben használható, aktív kikapcsolódási lehetőséget kínál a Fertő Parton megépülő Sportközpont. A beltéri és kültéri részekkel is rendelkező létesítményben helyet kap több kosárlabdapálya is, amely a Sopronban legnagyobb utánpótlásbázissal rendelkező kosárlabda egyesületek munkáját és edzőtáborozásait segíti majd.

Kialakításra kerül három teniszpálya és egy mintegy másfél kilométer hosszú futókör is. Télen-nyáron használható focipályán gyakorolhatnak majd a környékbeli települések focicsapatai és utánpótlás sportolói.

A létesítmény belterében modern öltözők, zuhanyzók és mosdók teszik komfortosabbá a szolgáltatást. Emellett beltéri fallabda pálya és egybenyitható nagy termek is kialakításra kerülnek itt. A sportolási palettát színesíti majd a megépülő strandfoci és strandröplabda pálya is.

 

Vízisport központ

EURÓPAI SZÍNVONALÚ VITORLÁS KIKÖTŐ LESZ A FERTŐ TÓ MAGYAR OLDALÁN IS

A Vízisport központ részeként megépül egy oktatóközpont, hogy a Fertő tavi sportvitorlás képzés még több gyerek számára elérhető legyen. A kiváló országos és nemzetközi eredményeket felmutató, nagy múltú, több száz gyereket oktató Fertő tavi Vitorlás Szövetség megérdemli, hogy eredményes munkájukhoz méltó környezetet kapjanak.

 

Horgászcsónak kikötő

MODERN KÖRÜLMÉNYEK, TÁGAS TEREK A HORGÁSZAT SZERELMESEINEK

A Fertő tó horgászai a korábbiaknál sokkal jobb körülmények között hódolhatnak majd szenvedélyüknek. A csónakos horgászok – az egyesületek kérésére – egy 500 csónak tárolására alkalmas kikötőt használhatnak, míg a parti horgászok számára is jóval nagyobb terület áll majd rendelkezésére, hiszen a fejlesztés után mintegy háromezer méteres partszakaszt lehet majd használni horgászat céljából. Számukra is készül egy vizesblokkal ellátott öltöző a kényelmük érdekében.

Fogadóépület

HOGY A MEGÉRKEZÉS ÉLMÉNYÉVEL INDULJON A KIKAPCSOLÓDÁS

Fontos az első benyomás, ezért a látogatók egy olyan fogadótérre érkeznek, ahol rögtön jól érezhetik magukat. Itt minden szükséges információt megkap a látogató, ami segít eligazodni a Fertő Parton, de a térség értékeiről, látnivalóiról is tájékozódhat, akár jegyet is vásárolhat egy esti előadásra a barlangszínházba.

Szálláslehetőségek

SOKRÉTŰ LEHETŐSÉG AZOKNAK, AKIK TÖBB IDŐT TÖLTENÉNEK A FERTŐ PARTON

Többfajta szálláslehetőség áll majd az ide érkező vendégek rendelkezésére, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább vonzót. A szálloda mellett lesz kemping, sátrazási lehetőség, motel és lesznek bungalók is. A minőségi kikapcsolódást megújuló kiszolgáló egységek, kerékpártároló és parkoló segíti majd. Ezen felül a környék települései további szállás és vendéglátóhelyekkel várják az ide érkezőket. Érdemes bebarangolni a Sopron-Fertő turisztikai térséget és megismerni a terület számos látnivalóját, különlegességét!

Betűméret
Kontraszt