Rólunk

Partnerek

Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Nemzeti Park Győr-Moson-Sopron megye országos jelentőségű természetvédelmi területeinek gazdája.  A Park a vele összefüggő ausztriai nemzeti parkkal együtt 1991 óta az IUCN (Nemzetközi Természetvédelmi Unió) által elismert, védelmi zónák szerint kezelt terület, amelynek központja a legnyugatibb eurázsiai sztyepptó, a Fertő. Ezt a csodálatos magyar tájat természetvédelmi szempontból felügyelő, gondozó-kezelő, kutató, a környezeti nevelés elvei szerint oktatással és bemutatással feltáró intézmény a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága.

 

A Park területe Magyarországon 23 731 hektár, míg Ausztriában a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park 10 500 hektár, a hazai park igazgatósága Sarródon, a Kócsagvárban van, míg az osztrák parké Illmicben található. A Fertő-Hanság Nemezti Park mozaikos szerkezetű. Főbb területei a Fertő-táj, a Hanság a Tóközzel, valamint a Répce mente. A nemzeti park a természetbarát pihenést, művelődést is lehetővé teszi. Az intézmény által szervezett túrák, rendezvények, erdei iskolai programok, nyári táborok mind lehetővé teszik ennek a csodálatos vidéknek a közelebbi megismerését.

További információk itt.

 

Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület

Az Egyesületet a Fertő tó partján lévő 10 önkormányzat és a megyei önkormányzat alapította. Stratégiai partnere a Fertő-Hanság Nemzeti Park, a helyi vízügyi igazgatóság és a helyi erdőgazdaság. Az Egyesület a burgenlandi Welterbe Vereinnel alkotja a Fertő/Neusiedlersee Világörökség kezelői fórumát. Feladati közé tartozik többek között: a Fertőtáj tipikus kultúrtájként való megtartása, az UNESCO konvenciói alapján a táj továbbfejlesztése, valamint a turisták és helyi lakosok környezet-tudatosságának javítása is.

További információk itt.

 

Sopron Megyei Jogú Város és Sopron Régió Turisztikai Központ

A több, mint hatvanezer fős megyei jogú város Győr-Moson-Sopron megyében található, a Soproni Járás székhelye.  1921-ben, a trianoni békeszerződés népszavazás döntötte el, hogy Sopron és a környező nyolc község melyik országhoz tartozzon. A soproniak többsége Magyarország mellett döntött. Az eseménynek 1922-ben emléktörvény állított emléket, ekkortól hívják Sopront „A leghűségesebb város”-nak (Civitas fidelissima). A döntés napja, december 14-e a város ünnepe.

A megyei jogú város egyike az ország legromantikusabb városainak a kanyargós, macskaköves utcákkal, a mesélő kapualjakkal és a színes házakkal együtt, de ezer arcát mutatja a kultúra terén is! A város és a Fertő-táj ezernyi lehetőséget kínál, akár a természet felfedezése, akár kulturális érdeklődés, akár aktív kikapcsolódás az utazás célja. Sopron nem csupán a hűség városa címet tudhatja a magáénak, de azzal is büszkélkedhet, hogy Magyarország műemlékekben leggazdagabb vidéki településének számít. Itt található a Tűztorony, ami a város szimbóluma is. A rajta átvezető Hűségkapu keretbe foglalja a belváros 2000 éves történelmét. Aki Sopronba látogat érdemes kirándulást tennie a Soproni Parkerdő centrumba, ahol megtekintheti a Károlyi-kilátót is. A város ismert épületei közé tartozik többi között a Lenck-villa és a Storno-ház. A megyei jogú város látványos templomokban is bővelkedik. A Szent Mihály-templom Sopron legrégebbi plébániatemploma, a Bencés (kecske) templom pedig a település legismertebb és legősibb temploma. Sopron talán legkülönösebb látnivalója pedig a Bolondvárnak vagy Bagolyvárnak is nevezett Taródi vár.

További információk itt és itt.

Fertőrákos Község Önkormányzata

A Győr-Moson-Sopron megyei község kiemelkedő történeti és művészeti emlékekkel bír. A világörökség részét képező Fertő-táj egyik jelentős települése.  Fertőrákos környékét már a rómaiak is kedvelték. A középkorban a győri püspökök ide jöttek pihenni, itt építettek kastélyt maguknak. Fertőrákos számos kulturális élményt kínál az ide látogatóknak. A település leghíresebb látnivalója a római kori kőfejtő, ami több jelentős nagyjátékfilm forgatási helyszíne volt. 1958-ban Jancsó Miklós itt vette filmre A harangok Rómába mentek egyes jeleneteit, majd 1965-ben Várkonyi Zoltán is forgatási helyszínként használta a kőfejtőt A kőszívű ember fiai egyik legendás jelenetéhez. 1970-ben Várady György színházigazgató barlangszínházat alapított itt.

A faluközpontban álló püspöki kastélyban működött az ország első üvegfestő műhelye. A kastély alapvetően a győri püspökök nyári rezidenciája volt, de Győr török megszállásának idején állandó székhelyül is szolgált. Fertőrákos az egyetlen olyan magyarországi község, amelyet kőfal övezett. A középkori városfalak által határolt településmag műemlékvédelem alatt áll ma is. A község a Fertő tó partján fekszik, a tó nemcsak különleges természeti viszonyai miatt világhírű, hanem növény- és állatvilága is egyedülálló az egész Földön.

Bővebb információk itt.

 

Lechner Tudásközpont

A központ a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi, ingatlan-nyilvántartási és térinformatikai szakmai háttérintézménye. Küldetése az épített környezethez és téradatokhoz kapcsolódó széles körű közszolgáltatásainak digitalizációja és társadalmasítása. Tevékenysége kiterjed többek között a térségi tervezési feladatokra, az intelligens városi szolgáltatások területeire, valamint földmérési, földmegfigyelési és térképészeti feladatokra is. A központ közvetítő szerepet tölt be az építész- és a társszakterületek, valamint a szélesebb körű nyilvánosság között.

Tovább információk a központról itt.

Magyar Turisztikai Ügynökség

A turizmus Magyarországon stratégiai fontosságú ágazat, a gazdaság egyik motorja, az ágazat biztosítja a GDP 13%-át. Versenyképes, fenntartható növekedésének biztosítása, pozícióinak javítása mindannyiunk közös érdeke. Ezért jött létre 2016-ban a Magyar Turisztikai Ügynökség, a turisztikai ágazat kormányzati szervezete. A XXI. századi igények és elvárások szerint szervezett, piaci logikával felépített, korszerű Ügynökség legfontosabb törekvése a magyarországi turizmus lehetőségeinek hatékonyabb kihasználása és fejlődési ütemének gyorsítása, hozzá tartozik valamennyi turizmust érintő kérdés.

Az MTÜ legfontosabb célja, hogy növelje Magyarország, mint úti cél versenyképességét, és aktívan hozzájáruljon ahhoz, hogy az ország még vonzóbbá, élményekben gazdagabbá váljon a külföldi és belföldi turisták, valamint üzleti utazók számára. A Magyar Turisztikai Ügynökség valamennyi turisztikai szereplővel közös küldetése: elmesélni Magyarország történetét és a turizmus fejlesztésén keresztül biztosítani hazánk gyarapodását.

További információk itt.

 

forrás: aofk.hu

Aktív – és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

A 2019-ben létrejött központ feladata a hazai aktív- és ökoturizmus élénkítése, a beruházások koordinálása, a területtel foglalkozók munkájának segítése és a fejlesztések népszerűsítése. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ célja új lendületet adni az országjárásnak, hogy mindenki megtalálja a neki szóló természetközeli mozgásformát. Erre számtalan lehetőség adott Magyarországon, a lelkes kereső könnyen eltévedhet a bőséges kínálatban. A központ küldetése összefogni az ország aktív és ökoturisztikai szolgáltatásait, fejlesztéseit, programjait. A mozgásközpontú turizmus segít a kalandoroknak felfedezni hazánk természeti és épített kincseit. Hosszú távú céljuk, hogy a szabadidő aktív eltöltésével minél többen élhessenek egészséges és élménygazdag életet.

Bővebb információk itt.

Betűméret
Kontraszt