Hírek

Egyeztetés a borászokkal a Fehér út állapotáról

A megbeszélésre azért került sor, mert a Fehér út a Fertő Part beruházás tehermentesítő útjaként is funkcionál, így a közelgő szüreti munkálatok miatt várhatóan nagyobb forgalomra kell itt számítani. A borászok már a tavasszal jelezték a fejlesztő cég felé, hogy a szüreti munkák idejére az út bizonyos karbantartási munkálatai fontosak lennének. Az egyeztetések eredményesen zárultak, hiszen a kért javításokat maradéktalanul elvégezte a kivitelező cég – mondta a helyszíni bejáráson Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Nagyon korán, időben kezdtük el ezeket az egyeztetéseket, valamikor a tavasz vége, nyár eleje táján ültünk le a zrt. vezetőjével és beszéltük meg azokat a problematikus pontokat, amikben együttműködésre van szükség. Az volt a kérésünk, hogy a szőlőket megfelelően tudjuk megközelíteni, illetve az út menti szőlők érdekében a folyamatos pormentesítést kértük. Az is fontos volt, hogy bizonyos helyekre építsenek ki öblöket, hogy a nagy munkagépek találkozása  minél zökkenőmentesebb legyen, vagyis ki tudják egymást kerülni az építkezésre tartó gépek és a szüreti munkát végző nagygépek, emellett a padkák rendbetétele is fontos volt.  Azt tudom mondani, hogy ezeket a kéréseket a zrt. továbbította a kivitelező felé és az ezeket maximálisan teljesítette, így megfelelő körülmények között tudjuk megkezdeni a szüretet – mondta a hegyközség elnöke.

A Fehér út a Fertő Part beruházás beszállítói útja, azaz ezen az úton keresztül mennek a beruházási területre a teherautók is. Azért ezt az utat jelölték ki erre a célra, mert csak így lehetett megoldani a közeli lakott területek, vagyis Fertőrákos és Balf tehermentesítését.

Nagyon fontos volt nekünk, hogy a kivitelezéssel ne zavarjuk a hegyközség szüreti munkálatait. Ezért a hegyközséggel közösen átbeszéltük, hogy a szüreti időszakban a borvidék ütőerének számító Fehér úton milyen kérései vannak még a borászoknak – kezdte Kárpáti Béla, a Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A fejlesztő cég vezetője kiemelte, hogy a hegyközség kérésére a teljes szakaszon helyrehozták az út padkáját, és további kiöblösítéseket is kialakítottak, hogy az építkezés felé közlekedő teherautók és a szőlőkben használt traktorok el tudjanak hajtani egymás mellett.

A megnövekedett forgalom miatt kialakult kátyúkat is folyamatosan javítja a kivitelező, az út folyamatos locsolásával pedig a portalanítást is megoldották. Az alvállalkozó az út torkolatától Fertőrákos irányába is rendbe tette az összekötő utat – mondta Kárpáti Béla.

Az egyeztetésen az is elhangzott, hogy a Fertő Part fejlesztésének kezdetén jóval nagyobb volt a teherforgalom a Fehér úton, mint mostanában, az utóbbi időszakban jóval kevesebb munkagép használja az utat. A Fehér utat a nagyberuházás befejezése után teljesen helyreállítják, így jobb állapotban lesz, mint a munkálatok megkezdése előtt volt – zárult a megbeszélés mindkét fél megelégedésére.

 

Betűméret
Kontraszt