Hírek

Elárasztották vízzel az új északi kikötőt

Több látványos munkafolyamat is zajlik ezekben a hetekben a Fertő Part beruházás területén. A már korábban elkészült új északi kikötőt elárasztották vízzel, emellett gőzerővel halad a közműrendszer kiépítése és az Ökopark is kezdi elnyerni a terv szerinti képét.

Az új kikötőt és a Fertő tavat elválasztó keskeny földnyelv elbontásával árasztották el vízzel a medret. Az összesen mintegy 2,5 hektár alapterületű új kikötő a beruházás legészakibb pontján kapott helyet a Fertő tó és a Virágosmajori – csatorna ölelésében. A meder kotrásához összesen mintegy 70 ezer köbméter talajt emeltek ki, hogy elérjék a körülbelül 120 cm-es fenékszintet. A kikötő teljes hosszában összenyílik a Virágosmajori – csatornával, ahol egy széles torkolatot alkotva találkozik a Fertő tó nyílt vízével.

Az új kikötőhöz tartozó sólya is elkészült, innen lehet majd vízre tenni a hajókat. A sólya melletti kiépített területen kap helyet az a daru, ami a hajók beemelését segíti majd.

A beruházás teljes gőzzel halad, ezt mutatja az is, hogy a közműhálózat mintegy felét már lefektették. A szennyvíz – és az ivóvíz gerincvezeték nagy része már a helyére került, jelenleg a tetőcsapadék vezetékeket és aknákat fektetik és süllyesztik a földbe. Ezután a locsolóvíz hálózat kiépítésével zárul a korszerű közműrendszer kiépítése. A fejlesztésnek köszönhetően az új Fertő Parton nem fordulhat elő, hogy a szennyvíz a Fertő tóba kerül, korábban sajnos erre gyakran volt példa. A vezetékek az egyik leginkább időtálló anyagból, égetett kőagyagból készültek. Érdekesség, hogy ilyet már a római korban is használtak és a mai napig találunk üzemképes állapotú vezetékeket. Összesen több, mint 13 km hosszúságú vezetéket fektetnek le a munkálatok során.

Mindezekkel párhuzamosan a terület egy másik pontján a leendő Ökopark is készül. A 12 hektáros összefüggő zöldterületet a nádas felől egy újonnan kialakított csatorna övezi, ennek mentén sétányt alakítanak ki. Jelenleg az úgynevezett látványtónál zajlanak munkálatok, itt vörösfenyő cölöpökkel erősítik a partfalat több száz méter hosszan. Enne a helynek a különlegessége egy tutajos pálya lesz, ahol a kalandra vágyók áthúzhatják majd magukat egy fából készült tutajon.

Betűméret
Kontraszt