Hírek

Javában tart a mederkotrás

Mederkotrással alakítják ki a Fertő Part fejlesztés során megépülő vitorlás és a csónakkikötőkhöz szükséges vízmélységet. A műveletet egy speciális, nagy teljesítményű szivattyú is segíti. A kotróhajó által fellazított mederüledék és víz keveréke, azaz a zagy egy előzetesen kialakított tározóba kerül. A kotróhajó által kiadott zaj és rezgés még a munkakezdés előtt el tudja riasztani a munkaterületen lévő halakat és békákat, akik a nyílt vízre kiúszva menedéket találnak, így biztonságban vannak a kotrás idején is.

Márciusban kezdődtek és jelenleg is javában zajlanak a mederkotrási munkák a Fertő Part beruházás területén. Ez egy előkészítő munka, mely része a fejlesztés során megvalósuló kikötők kialakításának.

Az iszapot olyan mélységűre kell kikotorni, hogy a terveknek megfelelően ki lehessen alakítani a kikötőket, ahol a hajók, csónakok, vitorlások megfelelően tudnak majd üzemelni, működni. A mederkotrásnak köszönhetően fog kialakulni a szükséges vízmélység, ami szádfalakkal kerül bevédésre – magyarázta Dr. Szabó Sándor, természetvédelmi szakértő.

A szakmailag egészen pontosan hidromechanizációs kotrásnak nevezett folyamatot egy úszó hajó végzi.

Ez egy amerikai gyártmányú kotróhajó, amely 3,6 méter szélességben és akár 9 méter mélységig képes a lenti (víz alatti) üledéket fellazítani, majd ezt a mederben lévő vízzel együtt nagy teljesítményű szivattyú segítségével képes továbbítani. A fellazított üledéket a víz keveredésével hívjuk zagynak – fejtette ki Katona Tibor, a kivitelezési munkákat végző cég műszaki vezetője.

A kiszivattyúzott zagy egy előre kialakított tározóba, úgynevezett zagy térbe kerül, ahol ülepszik, a fölösleges víz elfolyik róla, vissza a tóba. A beruházási terület déli részén került kialakításra az a zagytározó, aminek egyik része a tó felől terméskőgátat kapott, a part felől pedig egy földmű gát határolja.

A mederkotrási műveletek előkészítésénél a beruházás felelősei számára fontos volt, hogy a tó élővilágát minél inkább meg tudják védeni.

A kotrógép technológiai leírásában – mint elvárás – meghatározásra került, hogy mielőtt elkezdi a munkát (azaz a kotrást) 3-5 percig járassa magában a gépet. Ennek olyan zaja és rezgése van, amitől az élőlények biztos, hogy azonnal elmennek az adott helyről – írta le a folyamatot Dr. Szabó Sándor.

A szakember szerint ez a megoldás természetvédelmileg is sokkal kedvezőbb, mint az elektromos riasztó alkalmazása. Annál ugyanis a halak igaz elmennek, de a békák nem tudnának elúszni, lesokkolnának és a kotrás során veszélybe lennének

A gépjáratással és az ezáltal keletkező rezgéssel, illetve hanghatással a békák is elriaszthatók. Az elúszó élőlények a nyílt vízen menedéket találnak, így a kotrás idején is biztonságban vannak.

 

Betűméret
Kontraszt