Hírek

Vízisport lehetőségek a Fertő Parton

Vitorlázóknak, szörfösöknek, kite-osoknak, horgászoknak ad majd otthont az új Vízisport központ és a hozzá tartozó kikötők. A modern infrastruktúrának köszönhetően a jövőben nemcsak a táborlehetőségek gazdagodnak, de a hazai és nemzetközi versenyek is korszerűbb környezetbe szervezhetők majd. A Vízisport központon túl a Fertő Partot körbeölelő új csatorna is a vizes sportok szerelmeseinek kedvez, ahol lehet majd kajakozni, kenuzni.

A Fertő tó igen kedvelt helyszín a vízisportolók körében. Bár a felülete jóval kisebb, mint a Balatoné, ugyanakkor éves viszonylatban itt sokkal nagyobb a szeles időszakok aránya, emiatt kiválóak a feltételek a vitorlázáshoz, kite-ozáshoz, szörfözéshez.  Az utóbbi időben azonban gyakran gondot okozott a nem megfelelő vízmélység és az iszaposodás. A beruházás keretében megvalósuló mederkotrásnak köszönhetően a fejlesztés után megfelelő mélységű víz lesz a kikötőkben.

Már javában tart az új Vízisport központhoz tartozó kikötő kialakítása, ahova a vitorláshajók, illetve a horgászcsónakok kerülnek majd. A nagy múltú Fertő Tavi Vitorlás Szövetség társelnökével még tavasszal készült interjú. Akkor dr. Schneider István Gábor elmondta, hogy régóta vártak arra, hogy megújulhasson a Fertő Part. A társelnök kiemelte, az új Vízisport központ alkalmas lesz arra, hogy a jövőben ősszel és tavasszal is használni tudják a partot. A modern infrastruktúrának köszönhetően a verseny-, és táborszervezési lehetőségeik is szélesednek. Nemrég fiatal vitorlázók meg is nézték az új kikötő kialakításának folyamatát. Erről a fejlesztő cég képes beszámolót is készített.

Az új Vízisport központ azonban nemcsak a vitorlásoknak jelent új lehetőségeket. A létesítményt, a modern infrastruktúrát, a közösségi szállásokat a windszörfösök és kiteosok is használni tudják majd. Az oktatást, az utánpótlásnevelést és a hobbisportot is komfortosabbá teszi a fejlesztés részeként megvalósuló vízisportközpont.  A már említett új kikötőben pedig helyet kapnak a horgászcsónakok is. A fejlesztésnek köszönhetően immár a pecásokat is kulturáltabb körülmények, vizesblokkok fogadják majd. A parti horgászok a korábban használt partszakasz többszörösét vehetik igénybe. Az új kikötők mólóin, az új és a régi csatornák partján is szépen kialakított horgászhelyek lesznek.

A megújuló Fertő Parton a különböző evezős sportok kedvelői is kikapcsolódási lehetőséget találhatnak. A beruházás jelenlegi fázisában is már jól látszik az az új csatorna, ami körbeöleli a fejlesztési területet. Kajakozni és kenuzni is lehet majd itt, de innen indulnak majd a nemzeti park kishajói is a nádas felfedezésére. Fiatal kenusok a nyáron ki is próbálták milyen lesz a csatornán evezni. Elmondásuk szerint az új vízfelület egyik legnagyobb előnye, hogy szélvédettebb a nyílt vízhez képest, ezért biztonságosabb itt az evezés. A fiatalok látogatásáról készült beszámoló itt tekinthető meg.

Betűméret
Kontraszt