Sajtószoba

Dinamikus turisztikai fejlesztések a Sopron-Fertő térségben

A folyamatos beruházások révén komplex turisztikai desztinációvá alakul a Sorpon-Fertő térség – erről is beszélt Kárpáti Béla a Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Sopronmédia adásában.  A térség turisztikai fejlesztéseinek csúcspontja lesz a Fertő Part beruházás, amely egy új, korszerű strand mellett aktív és természetvédelmi-ökoturisztikai kikapcsolódási lehetőségeket is tartalmaz.

Megújult a Sopron és Harka közötti kerékpárút szakasz, aminek eredményeként modern, gyönyörű környezetben tekerhetnek a biciklizés kedvelői. A fejlesztés egy mintegy 500 millió forintos, állami támogatásból megvalósuló aktív ökoturisztikai csomagnak a része, amely több projektelemből áll.  Többek között egyik eleme a nem régiben átadott Kecske-hegyi kilátó is, de része új, jó minőségű kerékpáros útvonal, egy, a védett nádas közepén kialakított madárles, ahová a nemzeti park vezetett túrákat szervez, valamint például az Alpin parkban lévő játszótér bővítése, illetve a Ciklámen tanösvény megújítása is. Utóbbiak révén még vonzóbb, még élménygazdagabb területek várják majd a családokat. Az aktív ökoturisztikai fejlesztési csomag célja: az egyes látványelemek hálózatba kapcsolása, összekötése – hangsúlyozta Kárpáti Béla, a fejlesztéseket koordináló és irányító Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A szakember a beszélgetésben kitért arra is, hogy a Harka-Sopron kerékpáros útvonal esetében fontos látni, hogy ez egy régóta várt fejlesztés a térségben. A Sopronban élők számára visszatérő probléma volt ugyanis, hogy hogyan is lehet Sopronból kikerékpározni Harkára, majd onnan vissza. A régóta várt kerékpáros útvonal fejlesztésre most sor kerülhetett, köszönhetően annak is, hogy a Tanulmányi Erdőgazdaság kezelésében lévő erdészeti feltáró utat stabilizálták, majd a Fertő-Hanság Nemzeti Park természetvédelmi előírásait szem előtt tartva és betartva egy gyep területen történt meg az útvonal átvezetése. Sajnos az érintett részen korábban illegális autóforgalom is jellemző volt, ennek megakadályozása és az új út és a körülötte lévő fokozottan védett gyepterület megóvása érdekében különböző térelemeket, sorompókat és kőakadályokat helyeztek ki a kerékpárút mentén – magyarázta Kárpáti Béla.

Az átadott fejlesztés egyik előnye, hogy a helyben élők számára egy kellemes kerékpáros túrára ad lehetőséget, valamint ezt a szakaszt a fejlesztésnek köszönhetően bekötötték az EuroVelo 13 nemzetközi kerékpárút hálózatba.

Az átadott fejlesztéssel párhuzamosan további beruházások is folyamatban vannak. Szintén kerékpározásra kijelölt út készült a Nemeskúti úton. Itt a korábbi, rossz minőségű bitumenes út újult meg. Ezzel az útszakasszal Sopron közvetlenül becsatlakozhat a Fertő tó körüli kerékpárút-hálózatba.

Az említett turisztikai hálózatot alkotó fejlesztések lényeges eleme volt a Kecske-hegyi kilátó újjáépítése is – emlékeztetett az SFTF NZrt. vezérigazgatója. Kárpáti Béla elmondta: a korábbi, népszerű kilátót műszaki okok miatt évekre le kellett zárni, míg a mostani projekt részeként végre teljesen újjáépülhetett az eredeti helyén.

Kárpáti Béla kitért arra is, hogy az ökoturisztikai fejlesztések során szoros együttműködésben dolgoznak a Tanulmányi Erdőgazdasággal és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal is. Példaként hozta fel, hogy pont a nemzeti park egy korábbi igénye teljesült a nádasban létesített, rejtett madarász kilátó kialakításával, itt immáron irányítottan tudnak kikötni a kenus csoportok, akiket a nemzeti park kollégái kísérnek, vezetnek, illetve foglalkozásokat is lehet tartani a madárlesen.

Betűméret
Kontraszt