Sajtószoba

Nem érinti a beruházás a fokozottan védett területeket

A Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója,  Kulcsárné Roth Matthaea a Sopron TV Mozaik című műsorában természetvédelmi kérdésekre is reagált.

Az igazgató elmondta: egy hatósági ellenőrzésre voltak hivatalosak még a múlt héten, amikor a környezetvédelmi engedély pontjai szerint mentek végig az egész beruházáson. Kulcsárné Roth Matthaea megerősítette: nincsen semmi probléma, terv szerint haladnak a munkák. Folyamatosan nyomon követik a fejlesztést, amiről jó tapasztalataik vannak.

– A nemzeti park a terület természetvédelmi kezelője. A magyar részen nagyon régóta van strand, igaz csak egy, hiszen nálunk nagyon széles a nádas övezet az ausztriaihoz viszonyítva. Az osztrák oldalon van kilenc ilyen strand, hiszen arányaiban is nagyobb az a része a Fertő tónak. A fejlesztéseket az osztrákok negyven-ötven keresztül folyamatosan tudták végezni, ezt a lemaradást nekünk rövid idő alatt kellene behoznunk. A magyar strand részt mindenképpen fel kellett újítani, úgy gondolom ebben nagy az egyetértés, új célokat kell ennek a területnek adni, hisz a magyar oldalon is megérdemel mindenki egy kultúrkörnyezetet -tette hozzá Kulcsárné Roth Matthaea.

Az épülő strand nagyon messze van a bioszféra rezervátumtól

– Mi nem a fokozottan védett terület közepén építjük ezt a strandot, ugyanott építjük, ahol eddig volt. Ez a szolgáltató övezete a nemzeti parknak. A természeti területek, illetve a fokozottan védett területek ettől bőven 4-5 kilométerre kezdődnek, és egész Sarródig, tehát a Fertő másik partjáig is elérnek. Ezekhez senki nem nyúlt. Nyugodt szívvel ki merem jelenteni, hogy nem veszélyezteti a fejlesztés, viszont várhatóan egy nagyon szép szórakoztatási, szórakozási helyet fog kialakítani a beruházó – tette hozzá az igazgató.

forrás: sopronmedia.hu